ebs - dag 14

Dagens drinkprov var på Tequila Slammer, Brain Hemorrhage (shot), Lemon Drop (shot) och E.T. (shot). Ganska lätt med andra ord, men imorgon blir det "värre" då vi har sex stycken blended drinks med ganska många ingredienser + teori-prov på liqueurs och beer. Förresten så är blended drinkarna de sista vi ska lära oss, sen har vi lärt oss 73 stycken drinkar. Många va? Tänk er då att stå i baren och komma ihåg alla och inte blanda ihop dem eller missa någon ingrediens, ha i för mycket, ta fel glas eller missa garnish. Självklart ska det bli skönt att inte behöva trycka in några fler drinkar i huvudet men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite småtråkigt eftersom det här verkligen är ett tecken på att kursen snart är slut. Så sorgligt, vi har så himla kul i skolan.
 
Under resten av dagen idag så delades vi in i två grupper. Den ena gruppen gick på förmiddagen till en park i närheten för att öva på flair medan den andra stannade i baren och sen så bytte vi på eftermiddagen. Jag hade flair på förmiddagen och det gick väl helt okej. Det är förresten i parken vi ska ha flairing-provet på måndag så det var bra att få komma dit och känna av miljön lite och vänja sig vid alla blickar man får av övriga parkgäster (visserligen så är vi redan rätt vana vid det från stranden...). Vi fick sällskap ett tag av en äldre man som gick omkring bland oss och blåste såpbubblor, lätt dagens skönaste grej. 
 
Efter lunch var det dags för baren då. Vi gick igenom dagens drinkar/shots och övade lite på dem, och sen körde vi på tid. Jag tog det ganska lugnt och försökte verkligen göra det så snyggt som möjligt. Det kändes faktiskt som om det gick rätt bra, och jag fick ändå bra tid trots att jag drog ner på tempot. Så det höjde ju självförtroendet inför onsdag rätt rejält (även om jag kommer vara otroligt nervös ändå). 
 

ebs - dag 12 + 13

Vårt wi-fi krånglade igen igår. Vi börjar bli rätt trötta på det... Även om vi faktiskt egentligen inte har direkt mycket tid att sitta vid datorn/mobilen och surfa runt/checka facebook/blogga/instagram osv. så behöver vi internet ibland för att kolla upp ord i våra läxor som vi inte riktigt förstår och så. Men nu ska det vara fixat (inte första gången vi får höra det dock...).
 
Dagens drinkprov var på: Classic Champagne Cocktail, Bucks Fizz/Mimosa, Kir Royal, B52 (shot) och Spring Bok (shot) och gårdagens på: Dark and Stormy, Brandy Alexander, French 75, Bellini, Espresso Martini och Apple Martini. Inga konstigheter direkt, inte allt för komplicerade drinkar, gäller bara att hålla koll på skillnaderna på vissa. Som de i champagne-glas, typ vilka som ska ha garnish osv.
 
Idag hade vi även teori-genomgång om likörer och öl. Sen fick vi precis som vanligt provsmaka, och vad det gäller likörerna var nästan alla goda. De är ju inte så starka och många är väldigt söta (likörer måste innehålla 100 g socker/liter, vissa 250 g/liter och en 450 g/liter). Ölen var inte lika god, särskilt inte det väldigt mörka Guiness (stavning har jag ingen aning om). Men det var ju inte så oväntat direkt eftersom jag inte är så förtjust i öl. Andre visade lite sköna flair-moves som man kan göra med en bar-blade (speciell kapsyl-öppnare som ingick i bar-kitet), tveksamt om jag kommer kunna klara dem dock haha... Och just det, Camilla fick något skönt infall att blanda ihop alla små skvättar likörer till en shot, den innehöll väl typ 15 olika sorter (allt från jordgubb till mint till kanel) och såg inte alltför god ut direkt. Men det smakade tydligen inte så tokigt:
 
 
Annars så har dagarna varit ganska lika. Istället för free-pouring så har vi nu en "plugg-station" där vi sitter och tränar på drinkrecepten och fakta om spritsorterna inför provet som är om en vecka (hjälp!). Baren flyter på rätt bra, gör en del missar fortfarande men jobbar på snabbare och får faktiskt rätt bra tider. Idag fick vi stanna kvar extra efter skolan igen vilket verkligen är awesome för man får så mycket mer bar-tid och "coachning" av vår lärare. Idag var det extra nice eftersom vi sista tiden bara var fyra stycken kvar så vi kunde stå i baren hela tiden och faktiskt även testa att göra slutprovet, alltså 12 drinkar på 10 minuter. Det gick faktiskt rätt bra, vi körde samma order två gånger och jag fick 9.54 första gången och 8.28 andra. Alltså under 10 min, så jag skulle inte ha fått några minuspoäng för tiden (1 minus/30 sekunder). Men jag gör så mycket småmissar, spiller en del och är allmänt klumpig så imorgon ska jag öva på att göra drinkarna lite långsammare och noggrannare. Det kommer dock bli rätt svårt eftersom jag verkligen är en tävlingsmänniska (och det blir ju inte bättre av att Henrik hetsar: "slå den där göteborgaren (Camilla) nu!" vilket gör att jag att jag stressar ännu mer = blir klumpigare och slår ut drinkar/shakers och svär högt, haha!). Men det är nämligen värt poängmässigt på provet att dra över på tiden lite men göra drinkarna ordentligt än tvärtom. Barprovet fungerar nämligen så här:
 
Vi får 12 drinkar som alla är värda 10 poäng, så max är alltså 120 poäng. Man kan inte få pluspoäng (vilket man kan på flairen) utan bara avdrag och det får man för:
  • Wrong ingredient: -10 p (dvs hela drinken går bort)
  • Wrong method: -5 p (om man t ex shakar en drink som ska vara stird eller build osv.)
  • Wrong approach: -2/-3 p, beroende på vilket fel man gör (vet inte riktigt vad som ingick här, var så många olika småfel man kunde göra)
  • Wrong/missing garnish: -2 p
  • Wrong ice: -2 p
  • Wrong glass: -2 p
  • Spillage: -1p
  • Over/underpour: -2 p (alltså häller för mycket/lite av något)
  • Backtrack: -2 p (om man kommer på att man har gjort något fel, fel ingrediens t ex, med drinken och kommer på det innan man serverat den kan man hälla ut den och göra om)
  • Time: -1 p/30 sec
Så det är ju en hel del att hålla koll på. Även om spill bara ger ett poängs avdrag så tycker jag att det känns som om jag spiller lite för mycket för att det ska hålla i längden. Så jag måste lära mig att stressa med lite mer finess helt enkelt. Fast jag kanske är lite hård mot mig själv. Det var jag tydligen när det gällde free-pouring provet. Jag var ju så övertygad om att jag hade fått F (mer än 10 fel) och blev så chockad när jag fick reda på att jag blivit godkänd, och idag fick jag reda på min procent och den var 89 %. Vilket alltså innebär ett B och typ 4-5 fel. Va?! Det känns som om det har blivit fel någonstans, jag menar, det var så himla många moment och det innebär ju att jag måste ha klarat de flesta felfritt men det känns inte som om det stämmer. Men men, det är väl bara att vara nöjd och glad antar jag. Ett B är mer än vad jag vågade hoppas på, underbart!

ebs - dag 11

Det känns som om det var igår jag skrev att vecka två hade börjat och att tiden går läskigt fort, och nu är det redan vecka tre. Det är alltså mindre än två veckor tills jag ska åka hem igen och jag vill verkligen inte. Jag vill stanna här för Barcelona är så underbart (även om jag egentligen inte har haft tid att se så mycket...). Och jag blir ju inte direkt mindre sugen när det är så många av tjejerna som faktiskt ska stanna och söka jobb här nere som bartenders, vore ju så himla nice. 
 
Imorse började vi som vanligt med drinkprovet och idag var det: Bramble, Whiskey Sour, Bloody Mary, Tom Collins och John Collins. Därefter var det dags för dagens (helgens) stora ångestmoment, freepouring-exam, det första av våra fyra slutprov. Usch vad nervös jag var. Det var verkligen längesen som jag var så nervös och stirrig (och fnissig vilket jag störande nog blir när jag är nervös ibland). Mina vänner delade nervositeten och det var lite kul faktiskt att se hur olika alla reagerade på stressen. 
 
Provet gick i alla fall till så här: Vi fick stå längs två stora långbord (en lärare/bord) och göra det olika delarna ungefär tre personer/bord i taget, så att lärarna skulle kunna hålla koll ordentligt (det vill säga att vi inte spillde vilket gav 0,5 minus eller fuskade). Momenten var:
  • 5 glas på rad - 1 cl, 2 cl, 3 cl, 4 cl, 6 cl i ett flow (med bounce) med först höger och sen vänster hand.
  • 3 glas på rad - 4 cl, 6 cl, 8 cl med pour-store (juiceflaskorna) med höger och vänster hand.
  • 4 glas i en "fyrkant" - 2 cl, 2 cl och 4 cl, 4 cl samtidigt med båda händerna (2 cl med höger, 4 cl med vänster och sen tvärtom).
  • 2 glas på rad - 1 cl med vänster hand samtidigt som 2 cl med höger hand, och tvärtom
  • 3 glas på rad - 2 cl, 4 cl, 6 cl med reversed grip med höger resp. vänster hand.
  • 2 glas - 4 cl, 4cl med double grip (dvs två flaskor i samma hand) med höger resp. vänster hand. 
Det var så himla svårt. Även fast vi har övat varje dag fram tills nu (och även hemma nu i helgen) så är det så svårt att hitta rätt tempo, inte spilla när man flyttar (bouncar) mellan glasen. Man fick ha max 10 fel (inklusive spill-fel) för att få godkänt (75 % = C) och jag trodde verkligen inte jag klarade det, kändes som om jag hade så grymt många fel på alldeles för lätta delar. Det blev ju inte bättre av att det ända vi fick reda på när vi var klara och skulle gå på lunch var att det var väldigt många som fick F (Fail). Så när Henrik sen ropade upp de som klarat testet efter lunchen (vi blev indelade i tre nya grupper till stationerna, en för de som klarat testet och två för de som inte klarat) blev jag så chockad när jag fanns med i gruppen för de som klarat det! Underbart! Kändes så skönt att det avklarat, vi har inte fått reda på exakt vilket betyg vi har fått men jag är ganska säker på att jag fick C. De flesta av de som inte klarat det gjorde om testet efter skolan och de flesta klarade det vilket var kul. Tycker det var himla starkt av dem att göra det på direkten efter för jag vet inte om jag hade pallat den pressen, så bra jobbat folket! 
 
 
Sen tyckte jag att det var en himla bra idé att fira att jag klarade testet med att tappa ett stiring-glass (stort och tjockt glas) rakt ner på speedracken så att det gick sönder på pour-spoutsen (silvriga grejerna på flaskorna som ni ser ovan) så att glaset exploderade rakt på mina lår. Bra där Emma. Inte nog med att det var allmänt pinsamt att vara så klumpig så fick jag även glassplitter och små sår över hela låren varav två lite större som det bokstavligen forsade blod från (vilket det såklart alltid gör vid ytliga sår på benen). Skönt att plocka splitter på benen sen ett tag. Det var rätt lugnt dock, sved lite men annars gick det bra. Men åh så klantigt, bad om ursäkt sen för att jag krossade glaset och även om det var helt lugnt så känns det så himla dumt ändå. 

ebs - dag 10

Vi hade lite problem med internet igår. Vårt wi-fi här hemma i lägenheten har inte varit låst så därför har det gått väldigt långsamt eftersom det är så många som använder det. Men när vi kom hem igår så fick vi veta att det blivit låst och skulle fungera jättesnabbt, men så var inte fallet utan det fungerade inte alls. Nu är det uppe igen i alla fall, men fortfarande väldigt långsamt...
 
Skolan igår började med teori-prov (Whisky/whiskey och Cognac/Brandy) och drink-test (Mai Tai, Singapore Sling, White Lady, Aviation och Side Car). Det gick bra men vissa av frågorna var lite konstigt formulerade så fick chansa lite på typ två... 
 
Under (efter) provet. Camilla lyckas alltid posa, fast hon sitter och skriver prov...
 
Efter lunch så fick vi göra och testa veckans drinkar, själv gjorde jag June Bug, som jag hatar att göra för att jag aldrig kommer ihåg receptet (2 cl Melon liquor, 1 cl Banana liquor, 1 cl Malibu, 4 cl Sweet & Sour och 6 cl Pineapple), och Gimlet (6 cl Gin or Vodka, 1 cl Roses Lime Cordial). Förra veckan var det många drinkar jag tyckte om, men denna vecka har vi gjort många "beska/starka" drinkar som t ex Caipirinha (Cachaca är så starkt), Dry Martini och Old Fashion (Bourbon, inte riktigt min grej). Så denna vecka var det egentligen bara tre som jag tyckte om: Midori Sour (Amaretto Sour var helt okej också, men Amaretto smakar så mycket mandelmassa), June Bug och Singapore Sling.
 
 
 
Sen på kvällen var vi 13 tjejer som gick ut. Just nu så är det Festival de la Mercé här ner, vilket tydligen bästa party-helgen på hela året. Men jag och några av de andra kände efter några drinkar att vi inte riktigt orkade gå vidare, själv hade jag så ont i fötterna (kändes som knivhugg i hälarna typ), så vi valde att åka hem för att satsa på ikväll istället. Så ikväll ska vi alltså ut igen, först ska vi gå runt lite på stan och bland annat kolla på The Kooks som spelar kl. 22.30 och därefter ut på någon nattklubb. 

hard work, spirit & soul

 

ebs - dag 9

Om det gick bra igår så gick det åt helvete idag. Jag vet inte riktigt vart jag var idag, men inte var det i baren i alla fall. Det har varit en sån där dag då man är allmänt klumpig, jag har vält flaskor och shakers, kastat isbitar lite här och var, missat glasen på freepouren… Inga cocktail-recept mindes jag och ofta stod jag mest och stirrade på glasen och funderade över vad jag egentligen hade haft i dem. Kändes väl ungefär som om någon tagit en lövblås och blåst ur alla vettigt ur min hjärna. Sjukt segt och irriterande, värdelös dag. Dessutom läckte min vattenflaska i min väska, rakt över min drinkbok så den är vattenskadad. Fan. Jag ville verkligen hålla den i bra skick så att den skulle hålla länge hemma också. Och köpa en ny är jättedyrt så jag får leva med min skadade bok… FML.

På drinktestet imorse (Hemingway Daiquiri, Margarita, Dry Martini, Manhattan och Gimlet) så var det ett tryck fel så det stod Cuba Libre istället för Margarita vilket Henrik tydligen sa när vi fick proven men som jag givetvis missade. Jag trodde att det var någon form av pop-quiz för att se om vi kom ihåg gamla drinkar (vi hade Cuba Libre dag 2) och fick därför fel vilket blev 80 % och alltså ett C. Så gick och ”klagade” lite hos vår andra lärare Andre, fick rabbla ingredienserna för honom och vips så fick jag ett A. Awesome.
 
Det börjar bli en hel del flaskor i back-baren nu, lite svårt att hålla reda på vart alla står (även om den här bilden faktiskt visar flaskorna för två barer):
 
Övre (från vänster): Cachaca, Jack Daniel's, Scotch, Citrus Vodka, Cognac, Overproof Rum och sen Galliano, Sweet Vermouth och Dry Vermouth som vi delar på i två barer.
Mellan: Bailey's, Amaretto, Kahlua, Malibu, Midori, Luxardo Maraschino.
Nedre: Banana Liquor, Peach Liquor, Drambuie och Benedictine D.O.M,, Chambord och Cherry Liquor som vi delar på. 

Speed-racken som man har framför sig är helt full nu. Har ingen bild på den men där finns Fresh lemon juice, Sugar Syrup, Fresh lime juice, Vodka, White Rum, Dark Rum, Gin, Tequila, Bourbon och Cointreau. Och så har vi såklart Cranberry juice, Sweet & Sour-mix, Orange juice, Pineapple juice, Grapefruit Juice och Milk i "juice-baren" till vänster + Grenadine, Angostura Bitters, Roses Lime Cordial och Socker stående framför oss i baren. Mycket att ha koll på. 

ebs - dag 8

Idag lyckades jag göra sex drinkar på 5.06 min. Känns jävligt bra måste jag säga, särskilt när vår lärare sa att det är riktigt bra jobbat efter bara en vecka bakom bardisken. Vi som ville fick stanna kvar efter skolan igen och vi körde två och två i baren, en som bartender och en som beställande gäst och under tiden gick Henrik runt så man fick lite extra attention en och en vilket verkligen var jättebra. Men jag var inte alls beredd på att han gick runt med tidtagarur. På slutprovet om några veckor så ska vi göra tolv drinkar på tio min, ”beställda” två i taget. Så vi gjorde alltså typ halva provet idag. Jag var dessutom inte beredd på att jag faktiskt skulle få prova på drink-provet då min bar-partner som körde innan mig gjorde en beställning i taget och fick sen lite tips och hjälp. Men när jag körde så fick jag en ny beställning så fort jag var nästan klar med den innan. Så stressigt, pulsen var nog uppe i 180 och svetten rann, och efteråt mindes jag typ inte vilka drinkar jag gjorde (tror att det var Midori Sour + Amaretto Sour, Cosmopolitan + Lynchburg Lemonade och Long Island Iced Tea + Woo Woo)… Jag gick nog på någon sorts autopilot. Men kul var det och jag måste erkänna att jag är rätt stolt. Körde igen sen tillsammans med Camilla, men var så skakig efter första omgången att det gick lite sämre. Har dessutom så sjukt svårt med drinken June Bug, fattar inte varför jag har så svårt att komma ihåg just det receptet…

Nu är det plugg som gäller som vanligt. Det är det vi gör här nere; går upp -> åker till skolan -> åker hem -> duschar och äter middag -> pluggar drinkrecept och fakta om spritsorter -> går och lägger oss. Vardag för en EBS-student i Barcelona. Men jag gillar det. 

Amarettor Sour och Midori Sour, bild från Camilla.

ebs - dag 7

Idag var första dagen som det kändes som om tiden gick långsamt. I vanliga fall så bara försvinner dagen iväg, antagligen för att vi gör så mycket saker hela tiden och det är så himla roligt. Det var såklart kul idag också men det verkade som om alla i gruppen var tröttna och slitna, kanske det beror vädret som inte är så kul just nu. Tunga, låga åskmoln men fortfarande varmt. Det ska faktiskt vara lite sämre väder den här veckan vilket verkligen är synd… Men men, så länge värmen stannar så.

Dagens drinkprov (Mojito, Fruit Mojito, Caipirinha, Caipirinoshka och Fruit Caipirinha) gick bra. Vi fick tillbaka det + de två senaste drinkproven också – 100 % på två, 83 % på ett (missade ju på Lynchburg Lemonade). Lite synd, det hade ju varit kul att få A på alla, men det spelar inte direkt någon roll i slutet ändå.

Baren idag gick faktiskt bra. Fortsätter göra några småmissar här och där, typ som att jag alltid glömmer att hälla ut isen från Martini-glaset (som kyler ner det) innan jag ”silar” upp (straining) Cosmopolitan. Blir alltid lika irriterad på mig själv. Men det börjar ändå gå lite smidigare nu, man hittar vart alla olika sprit-sorter och juicer står utan att behöva titta så noggrant, oftast kommer jag ihåg att ”bounca” spriten mellan glasen om flera drinkar innehåller t. ex vodka. På slutet så fick jag och Olivia till och med en extra drink att göra samtidigt (vi skulle göra Lynchburg Lemonade och Long Beach Iced Tea och vi fick också göra en Caipirinoshka), vilket faktiskt gick awesome om man får skryta lite. Som exempel på hur man ”bouncar” flaskorna mellan drinkarna; Lynchburg och Long Beach innehåller Cointreau, Sugar Syrup och Fresh Lemon Juice så det man hälla upp direkt efter varandra utan att ställa ner flaskorna, Caipirinoshka och Long Beach innehåller Vodka så samma där. Det går alltså lite snabbare än att göra en drink i taget, man slipper ta upp samma flaska flera gånger i samma beställning.
 

Drinkar gjorda av mig (från vänster): Midori Sour, June Bug, Lynchburg Lemonade, Cosmopolitan

På freepouren börjar vi bli lite stressade. Det är nämligen slutprov i det redan på måndag nästa vecka. Och det är dessutom typ sex olika delmoment man måste klara, jag trodde att det var ett eller två… Så vi har kommit fram till att verkligen måste köpa typ några superbilliga viner och stå hemma och träna i helgen.

Efter skolan åkte vi hem. Vi har mycket plugg idag, förutom fem nya drinkar ska vi även läsa igenom två kapitel (Whiskey + Brandy and Cognac). Vår ”lärobok” är rätt bra, men det märks att det är en svensk som har försökt skriva på engelska och större delar verkar bara vara direkt översatta (google translate typ) vilket gör det rätt jobbigt att läsa. Så nu ska vi laga middag och sen blir det plugg hela kvällen! 
 
Exhibition flair

ebs - dag 6

Så har vecka två börjat, läskigt vad tiden går snabbt. Dagarna bara flyger fram, tur att det i alla fall är tre veckor kvar...
 
Dagen började som vanligt med drinkprov (Midori Sour, Amaretto Sour, June Bug, Screaming Orgasm och Mint Julep). Det kändes rätt bra som vanligt, det är oftast inte så svårt att plugga in drinkarna för att skriva de på papper men i baren är det sjukt svårt att komma ihåg dem samtidigt som man ska komma ihåg vilken ordning man ska göra dem, om man kan bounca någon alkohol/juice mellan glasen osv. 
 
Sen standard bar-träning, freepouring och flairing resten av dagen. Som jag skrev förut så har vi börjat med den svårare "competition/exhibition"-rutinen, och ja, den är svår. Men som med working-flairen så går det sakta men säkert framåt och vissa saker var ju lättare än andra. Rulla shakern ner längs armen funkar fortfarande inte riktigt. 
 
Efter skolans slut så stannade vi kvar för att träna mer i baren. Vår lärare Henrik hade inget speciellt för sig och var jätteschysst och stannade kvar för att hjälpa oss. Så skönt att få extra hjälp, vi var väl ungefär 12-14 st där och det var så mycket tystare än vanligt (utan alla dunsar och smällar från freepouringen). 
 
Sen iväg för att handla lite mat. Nu har jag nog mat så jag klarar mig ett tag. Fick tag på lite potatis och någon form av ris också, är så trött på pasta efter att ha ätit det i en vecka... Det går faktiskt hyfsat bra att hålla ner matkostnaden genom att äta hemma och göra lunchlådor/mackor hemma. Fast vi käkar ju ute lite då och då också såklart, igår var jag med några av tjejerna och käkade en asgod pizza på en pizzarestaurang som ligger precis runt hörnet. 
 
Tvätta har jag gjort idag också, och de andra tjejerna fick lära mig hur man tvättar med pulvertvättmedel, haha! Så svårt var det ju faktiskt inte, men jag kan inte minnas att jag gjort det förut... Kläderna går åt rätt snabbt här nere eftersom det är så varmt och man verkligen svettas en hel del (särskilt på flairen). Konstigt nog så har vi ingen tvättmaskin i vår lägenhet utan måste använda den i lägenheten under (där 8 av tjejerna bor). Så vi är 12 personer på en liten tvättmaskin vilket är lite småjobbigt faktiskt. Dagens i-landsproblem...
 

i skolan

Har lunchrast just nu och passar på att använda skolans wi-fi som är så mycket snabbare än det vi har hemma i lägenheten. 

Seg dag idag. Sov väldigt dåligt i natt så det känns som allting idag går lite sakta. På flairen har vi fått börja lära oss en ny, svårare rutin. Vi ska bland annat rulla shakern nerför armen. Vi får väl se hur det går... 
 
Bjuder på några bilder från förra veckan när jag gjorde en Long Island Iced Tea:
 
 

tapas and the beach

Igår kväll hade vi jättetrevligt. Vi var 10 st tjejer som åkte till området Gracia som ska vara känt för bra tapasrestauranger. De flesta var dock rätt små så vi fick inte plats, men blev sen tipsade om ett ställe som vi kom in på. Det var väl dock inte riktigt vad vi hade tänkt oss, maten var god men det var knappast riktig spansk tapas… Det var lite mer modernt med mat från alla möjliga länder, jag tog in carpaccio, nudlar med gambas-räkor och shitake(?) och grilled cheese som visade sig vara getost. Det var helt okej, carpaccion var jättegod, men nudlarna var en besvikelse för det var nästan inga räkor alls.
 

Sen gick några av oss vidare för att ta en drink. Vi gick till Bullocks som vi var på i fredags, tog varsin drink och en shot. Sen gick de andra tjejerna vidare till shot-baren vi var på, men jag åkte hem för jag var grymt trött. Vissa av de andra hade tydligen varit ute till typ 7-8 imorse, så det var nog bra att jag åkte hem för jag hade verkligen inte orkat…
 


Idag har vi legat på stranden hela dagen. Blev inte så mycket flairing för mig idag (eftersom jag brände mig så mycket igår) utan mest bad och läsning. Men det var rätt nice det med.
 
Dagens lunch.

ebs - dag 5 + pubcrawl

Igår var det testdag i skolan och provet var faktiskt inte så svårt som jag trodde. Det var vissa årtal och namn på olika regioner i Mexico som var lite jobbiga att komma ihåg men annars var det lugnt. Fick A på det, men jag vet att jag missade på drinkprovet istället även fast vi inte har fått tillbaka det. Jag har konstigt nog väldigt svårt att lära mig en av drinkarna (Lynchburg Lemonade) och skrev vodka istället för cointreau och missade lemon juice… Vilket innebär att jag nog får C på det provet eftersom jag antagligen får 4/5 rätt (betygsskalan är 75 % = C, 85 % = B, 95 % = A).
 
Eftersom det var fredag så fick vi efter lunchen äntligen göra alla veckans drinkar (21 st) med riktiga ingredienser (vi kör ju med färgat vatten under veckan). Man fick göra en drink var, jag gjorde en Screwdriver som är väldigt lätt (4 cl vodka, fyll med apelsinjuice). Sen fick vi förstås smaka på drinkarna (med sugrör), mina nya favoriter är: Moscow Mule, Cape Codder, Cuba Libre, Bay Breeze, Woo Woo, Long Beach Iced Tea och Sex On The Beach (både EU och US versionerna). Även Cosmo, Long Island Iced Tea och Lynchburg Lemonade var goda. Sen när alla hade smakat fick vi dricka upp drinkarna, nice.
 
 
Sen på kvällen var vi på ett pubcrawl (anordnad av EBS) med nästan hela gruppen. Vi började på en bar/pub som heter Dusk med lite fingerfood + tre drinkar (vi fick dock bara i oss två, en Mojito och en Caipirinha, för de var så starka).
 
Utanför Dusk.
 
Sen vidare till nästa ställe som var en ascool liten shot-bar. Sjukt awesome ställe, hela väggen var fylld med namn på olika shots, typ 500 st, men det stod inte vad det var för några. Så man får bara chansa och beställa något, och hoppas på att det smakar bra. Vi fick dock inte välja utan fick en en shot som bartendern satte en urgröpt apelsinhalva med socker och sprit i på och sen flamberade på bardisken. Riktigt god.
 
 
Ställe nr 3 var en bar som heter Bullocks, en lite mer sportig/rockig bar där alla väggar + tak var helt fullklottrade med graffiti. Där fick vi bara öl tyvärr…
 
 
Sen till en lite mer fancy bar där vi först fick shots (med grädde på, påminde om de blåa shotsen vi fick i Zakynthos, dracks på samma sätt och såg likadana ut förutom att de här innehöll Kaluha och var alltså bruna) och sen öl, vin eller champagne. Sen ytterligare en shot som smakade jordgubb.
 
 
Sen till sist så gick vi till det sista stället som var mer en nattklubb. Där lämnade lärarna oss och vi fick sköta oss själva. Var inte där så länge utan jag, Ellen, Olivia, Rasmus, Henry, Anders och tre finska tjejer gick ner till stranden vilket tog rätt lång tid… Väl framme badade Ellen och grabbarna och sen åkte vi hem och var väl hemma typ vid 4. Awesome kväll.
 
Idag har vi varit på stranden hela dagen och jag bränt sönder ryggen eftersom jag stod och flairade nästan hela tiden. Inte bra. Ska bara sola framsidan ett tag framöver tror jag, med massa solkräm... Nu ska vi snart iväg och käka lite, tapas och sangria hoppas vi kunna hitta. Ska bli riktigt nice för jag har inte provat varken tapas eller sangria. Sen blir det nog ut och ta någon drink + eventuellt lite dans.

ebs - dag 4

Sitter just nu på balkongen och tar en lite paus för att blogga. Egentligen borde jag plugga för vi har ett stort prov imorgon, men jag orkar inte riktigt börja plugga direkt när jag kommer hem från skolan. Måste låta hjärnan tänka på lite annat ibland.
 

 
Dagens drinkprov var på Tequila Sunrise, Cosmopolitan, Cape Codder och Woo Woo. Det gick bra och jag fick 100 % på det, och på det igår, så jag är hittills en straight A’s student. Hoppas att jag fortsätter vara det efter imorgon också… Provet imorgon är ett teoriprov på destillation (tillverkning av sprit), vodka, gin, rom och tequila. Dessutom fick vi 6 nya drinkar att kunna, bland annat några olika Iced Tea-drinkar som innehåller typ sju olika spritsorter + limejuice m.m.

Med andra ord så gick vi inte till stranden efter skolan idag utan åkte direkt hem för att extra tid att plugga på. Annars har dagen sett ut som vanligt. Drinkprov, teori + testsmakning (rom och tequila) och sen stationerna.
 
Testsmakning.
 
Allting blir bara svårare och svårare så det är svårt att säga om man gör några framsteg för vi går så sjukt snabbt framåt. På flairen så fick vi ju som sagt hela rutinen igår men idag så fick vi några extra tricks som man kan göra på provet för extra poäng. Till min stora glädje så har det faktiskt börjat gå rätt bra nu, och jag satte faktiskt ett av extra-tricken riktigt snabbt.

Free-pouringen är så löjligt svår. Varje gång det känns som om jag har hittat rätt tempo/räkning så går det dåligt nästa gång och jag får ”börja om”. Det får bli en del träning i helgen känner jag…
 

Perfekt 4 cl och 2cl, upphällda samtidigt med höger respektive vänster hand. En av många lyckoträffar...
 
Söta Linn som är min free-pouring partner.

Baren hann vi bara med en gång idag, vilket var tråkigt för det är den absolut roligaste stationen. Men idag hade jag verkligen helt hjärnsläpp för det var så mycket nya redskap och spritsorter + juicer så att jag helt tappade bort mig. Så där kan det ju verkligen bara gå framåt, haha… Men nu, plugg!
 
Tre st Cosmo och 1 st Camilla.

ebs - dag 3

Har precis käkat pluggat och käkat middag tillsammans med Olivia och Ellen (som bor i lägenheten under). Kyckling och pasta lyckades vi få till i vårt lilla kök. Vi försöker att laga så mycket mat som möjligt här hemma så att det ska bli så billigt som möjligt. Att äta ute här nere är nämligen rätt dyrt, till exempel så ligger den billigaste pizzan (margharita) på minst 8 €. 
 
Precis som övriga dagar så har vi planerat att gå ut och ta en drink på kvällen, men precis som tidigare kvällar så har tiden sprungit iväg, för mycket plugg och för lite ork, så det blir inte av. Det får bli till helgen istället. På fredag så är det pub-crawl med hela gruppen, det ska bli awesome.
 
Skoldagen började som vanligt med drinkprov (Black Russian, White Russian, Moscow Mule, Fidel Castro, Sea Breeze och Bay Breeze). Det gick bra tror jag och får nog 100 % på det med. Vi fick förresten tillbaka gårdagens equipment-test, jag fick 100 % där också vilket jag inte trodde. Var övertygad om att jag skrivit fel på minst en fråga. Sjukt nöjd. 
 
Efter provet så hade vi teori-lektion om destillering, vodka och gin inklusive provsmakning + luktning. Vi fick var sitt sugrör och så fick vi göra det där lilla "tricket" med tummen så man får upp några droppar sprit i sugröret. Tycker verkligen inte att ren sprit smakar bra, det var en vodka med smak av svart vinbär som var okej, men de flesta är riktigt äckliga. Särskilt gin. Vi har en engelsk kille i gruppen som gick och pratade om att gin är asgott, engelsmän dricker tydligen det. Men nej, inte min grej. Bättre blandat med annat i drinkar. 
 
Sen körde vi på de tre stationerna igen, vilket jag antar att vi kommer göra typ varje dag. Free-pouringen gick skit, sämre än igår. Vi fick reda på att slutprovet i det kommer att vara att ha fem glas framför sig och hälla upp 1 cl i första, 2 cl i andra, 3 cl, 4 cl och slutligen 6 cl i femte i ett flow. Måste se till att fixa hem några bra flaskor så man öva här hemma i lägenheten. Baren var lika kul som igår. Det är verkligen jätteroligt samtidigt som det är så svårt att jobba med både händerna samtidigt, göra två drinkar samtidigt osv. Jag kan inte riktigt förklara hur svårt det faktiskt är, men jag kan säga att jag trodde verkligen inte att det skulle vara så här svårt. Flairen tror jag går framåt. Vi har fått hela första rutinen nu, och jag klarar den hyfsat. Inget bra flow och alla tricks sitter inte men det är långt kvar till provet och jag tror jag kommer hinna bli relativt bra i alla fall. Min hand ser mindre rolig ut dock, helt blå-lila. Ska försöka ta en bra bild på den imorgon. 
 
Sen blev det en kort stund på stranden som vanligt, det är så skönt att bada av sig allt svett för ja, man svettas verkligen i skolan, särskilt på flairen. Men det dök upp lite mörkare moln så vi åkte hem ganska fort och passade på att gå iväg till supermarketen och handla lite mer ordentligt med mat. 
 
Nu måste jag tillbaka till pluggandet. Nya drinkar till imorgon som vanligt + läsläxa om rom och tequila.
 
Från vänster: Cuba Libre, White Russian, Screwdriver, Sea Breeze, Screwdriver, Harvey Wallbanger, Black Russian. Alla drinkar är lite missfärgade eftersom vi kör med färgat vatten som vi färgar själva. Så färgen blir inte alltid helt optimal..
 

Bakom baren. Här ser ni våra "juicer" i pour stores. Färgen på tejpen på flaskhalsen talar om vilken juice det är, grön-vit för grapefruit, blå för pineapple, röd-svart för cranberry, gul för orange och röd-vit för mjölk. Finns några fler men de syns inte på bilden. I bakgrunden på andra sidan baren står vår lärare Henrik förresten.   

bartenderkit

Passade på att köpa ett bartenderkit från EBS så att jag kan göra drinkar sen när jag kommer hem och (förhoppningsvis) är en awesome bartender. Och så här ser det ut:
 
Väskan som innehåller bartenderkitet + vår lärobok.
 
Högst upp från vänster: flairing-bottle, Boston shaker (två shaker tins + ett shaker glass).
Under flaring-flaskan ligger en strainer, en bar-spoon, ett shot-glas med mått och en muddler, och längst ner ligger en bar-blade med öppnare och tre pour-spouts. 
 
Vår awesome bok.

ebs - dag 2

Idag var den första ”riktiga” skoldagen. Jag måste erkänna att jag var lite nervös innan, brukar vara så innan jag ska prova göra saker som jag aldrig har gjort förut.

 

Vi började dagen med ett test på det vi fått i läxa från igår. Först ett prov på de fem drinkarna (Gin & Tonic, Cuba Libre, Screwdriver, Harvey Wallbanger och Rusty Nail). Det kändes bra och när vi fick tillbaka provet i slutet av dagen så hade jag fått alla rätt dvs. 100 % som motsvarar betyget A. Känns awesome. Test 2 var på allt det övriga som equipment och colour codes m.m. Svårare men jag tror att det gick okej, får väl se om vi får tillbaka det imorgon…

 

Sen gick vi direkt in på praktisk övning. Vi var i tre grupper på tre stationer och de var:

 

Baren

Här fick vi göra drinkarna som vi har pluggat in. Henrik (läraren) säger vilka drinkar vi ska göra och då gäller det att göra dem så snabbt och snyggt som möjligt. Och det är inte bara att hälla i rätt ingredienser (+ rätt mängd), man ska tänka på vilken ordning man gör allt, vilken drink som görs först, hur man serverar, var man ställer glasen, hur man hanterar flaskor m.m. Det var sjukt kul men sjukt svårt. Vi kör ju såklart inte med riktig sprit utan med färgat vatten, vilket är tur för vi spiller jättemycket.

 


Inifrån barstationen.
 

Ellen och Olivia in action.
 

Freepouring

För att göra drinkar på ett snabbt och effektivt sätt krävs det att man kan freepouring, dvs att hälla upp alkohol + övrig vätska utan mått. Med hjälp av en pour spout så ska vi lära oss hur snabbt vätskan kommer ut ur flaskan vilket är ungefär 1 cl/sekund, något snabbare. Så vi har fått träna på att hitta takten. Vi fick även träna på hur man håller flasken för att vätskan ska rinna rätt och hur man slutar hälla/byter glas (”bounce”). Så svårt, särskilt för oss korta människor. Jag kommer ha träningsvärk i axlar och överarmar och om fyra veckor kommer jag vara biff, helt klart.


Mindre vacker bild på mig tagen av min course-mate Linn. 

 

Flairing

Finns inget svenskt ord för flairing tror jag, men det är show-delen för bartenders. Alltså att kasta/jonglera med flaskor och shakers. Det här är verkligen inte min grej. Vi ska lära oss två rutiner, en som det är meningen att man ska kunna göra i baren och en som är mer för competition/exhibition, alltså lite svårare. Det är lite svårt att försöka förklara vad vi gör exakt så jag tänker nöja mig med att säga att det går inte direkt framåt för mig. Har ingen kontroll whatsoever över flaskan eller händer, vilket har resulterat i en halvt blåslagen högerhand. Plastflaskan vi övar med är nämligen lika tung och hård som en riktig spritflaska.


 

Sen blev det en lång lunchrast med en jobbig väntan på mat. Det är nämligen den katalanska nationaldagen idag och allt (verkligen allt) är stängt så det var lite svårt att hitta något att äta till lunch. Så våra lärare + ansvariga stack iväg för att fixa pizza åt oss från någon öppen pizzeria och det tog ett tag. Vi var så grymt hungriga och pizza har nog aldrig smakat bättre.

 

Efter skolan gick vi ner till stranden för lite sol, bad och flairing. Drack även lite champagne för att fira en av de andra tjejerna som fyller 21 idag. Så himla härlig dag. Och nu ska jag sova, så god natt!



ebs - dag 1

Första dagen i skolan avslutad. Imorse valde vi att ta en taxi till skolan. Man kan egentligen ta metron (tunnelbanan) men vi ville inte riskera att komma för sent första dagen. Att åka taxi är så sjukt billigt här nere så det var helt klart värt det, vi var två i taxin och tror vi betalade typ 25 kr var, och vi åkte ändå en bit. Men imorgon (idag) blir det metron, har till och med köpt månadskort nu så det börjar kännas att man ska vara här ett tag.

 

Skolan började med lite presentationer för att lära känna varandra. Vi är drygt 25 personer i gruppen och bara fem killar. Trodde det skulle vara typ tvärtom, såg så ut när jag tittade på bilderna från tidigare kurser i alla fall… Vi har två lärare, Henrik från Sverige och Andre från England. Båda verkar asschyssta så det känns bra. Efter presentationerna fick vi gå bort till baren och börja lära oss alla equipment (det kommer bli lite svengelska här i fortsättningen) vilket var hyfsat lätt men en del nya engelska ord. Sen hade vi lite teori framför whiteboarden. Fick massa i läxa tills imorgon, sjukt mycket för att vara första dagen. Regler om glas, regler om is, vissa andra regler, namn på all bar-equipment, colour-codes på flaskorna (pour stores, flaskorna med olika juicer) i baren, flair-rules, freepouring-grejer, cocktail-techniques osv. Fick även fem drinkrecept att plugga in. Helt galet mycket.

 

Sen gick vi alla ner till stranden ett par timmar och det var sjukt nice. Bada, sola och lite inofficiell flair-lektion. Flairing är förresten sjukt svårt, och vi gjorde bara superbasic grejer.

 

Efter det åkte vi in till La Rambla (största gatan här) och skulle skriva på lite kontrakt för lägenheten och grejer. Tog en glass, åkte hem, gick ut och handlade lite på supermarketen. Lagade middag och duschade, och sen dess har jag suttit och pluggat. Hoppas jag kan allt nu, man vill ju gärna visa att man är med från start. Tydligen var det fem stycken i förra gruppen som inte klarade kursen, och bara tre som fixade högsta betyg. Hjälp.

 

Nu ska jag försöka sova. Skolan börjar kl. 10 imorgon och håller på till 16, vilket den kommer göra alla dagar. Det är rätt svårt att sova här nere dock, det är supervarmt så vi sover med vidöppna balkongdörrar (vilket inte hjälper så mycket), fläkten har gått sönder och typ tjuter varje gång vi sätter på den så den kan vi inte använda. Men vi bor precis vid en väg så det låter som fan och jag är så jävla ljudkänslig. Inte ens öronproppar hjälper… Men men, det är så värt att vara här ändå!



 


lady gaga, globen 2012-08-31

Dagen efter Coldplay så var det dags för Lady Gaga. Eftersom vi hade ståplats så var vi där och köade från kl. 12. Mysigt nog så spöregnade det och var allmänt kallt och äckligt. Vi hann köa ute i ca tre timmar, sen var personalen på Globen jätteschyssta och släppte in oss så vi fick köa inomhus istället. Så vi köade även tre timmar inomhus, där alla satt klistrade på varandra (man hade mindre än en halv kvadratmeter att sitta på...). 
 
Tack vare regnet och att vi var där så tidigt så hamnade vi så långt fram i kön att vi kom in i "monster pit". Lady Gaga hade en sjukt cool scen och ut från scenen gick en "runway" i en cirkel och i mitten av den var monster pit. Så vi stod mitt i showen med Gaga och dansarna runt omkring oss. Så sjukt nice. 
 
Jag kan inte påstå att jag är världens största Lady Gaga-fan, men jag älskar ju live-musik och Gaga är en sjukt bra performer. Hon sjunger jättebra live, hade ca 12 klädbyten (alla lika spektakulära), dansarna var awesome, scenen var helt sjuk och vi stod ca 3 m ifrån henne. Allt som allt, konserten var asbra. Inte riktigt lika bra som Coldplay (de vinner på känsla) men helt klart en awesome upplevelse. Hon har en riktigt skön publikkontakt också, pratar mycket direkt till publiken, tar upp fans på scenen osv. 
 
Mina favoriter var Bad romance, Born this way, Judas, Poker face, Alejandro och Paparazzi. Riktigt bra tryck i publiken under de låtarna. 
 
Tog en massa bilder, så här kommer några:
 

bienvenidos a barcelona!

Framme i Barca! Sitter just nu i lägenheten och försöker att inte röra på mig allt för mycket… Det är så sjukt varmt här nere, vi har vidöppna balkongdörrar och fläkten på men man svettas ändå. Vi var ute och gick omkring kollade runt lite för någon timme sen och det typ forsade svett på ryggen. Galet!

Flygresan gick bra, jag hade världens tur och fick en hel ”tre-rad” för mig själv så jag kunde ligga ner hela resan. Så jag lyckades faktiskt sova någon timme. På flygplatsen i Barcelona så mötte jag upp Olivia, som jag planerat att åka tillsammans med från flygplatsen (delar även rum med henne här i lägenheten). Vi fick även sällskap av ytterligare en svensk tjej, Linn, men hon bor i en annan lägenhet.

Lägenheterna ligger i ett gammalt hus så allting ser rätt coolt ut. Det är kanske inte så fräscht här inne (köket är ett skämt) men helt okej ändå faktiskt. Vi delar lägenhet med ytterligare en tjej (tysk tror jag) som ska gå på kursen med oss och med två killar som tydligen inte går kursen. Har faktiskt ingen aning om vad de sysslar med, har inte hunnit prata med dem. Vi hoppas på att det inte kommer flera som ska bo här för då blir det jäkligt trångt… 

Så hittills idag har jag och Olivia gått omkring och kollat lite på kvarteren här omkring. Eftersom det är söndag är typ allt stängt. Till och med mataffärerna är stängda vilket innebär att vi knappt har kunnat handla något att äta till frukost imorgon. Det ända som är öppet är små ”hål-i-väggen”-affärer, där det typ bara finns glass och chips, men har lyckats få tag på lite vatten, flingor och någon form av mjölk i alla fall. 

Nu vet vi inte riktigt vad vi ska hitta på. Det är för varmt för att bara vandra omkring, vi vet inte riktigt var stranden är och vi har inte köpt något busskort än. Tänkte prata med de på skolan imorgon och se om de har några tips om vilket sorts kort vi ska köpa. Dessutom är vi så himla trötta så det blir nog slappa på rummet tills ikväll då vi ska försöka hitta något ställe att äta middag på. 

Skolan börjar imorgon kl. 10, ska bli spännande att se vilka andra som går kursen. Och att hitta dit, haha!

Lägenheterna från gatan, jag bor på andra våningen i mitten - vid den bredaste balkongen och vidöppna dörrar.


tomorrow



Om sju timmar sitter jag på ett plan mot Barcelona. Helt sjukt. Jag tror fortfarande inte riktigt att jag har fattat att från och med imorgon så kommer jag vara utomlands i en hel månad. Inte nog med att det är första gången jag reser helt själv utan någon jag känner, jag kommer vara borta i fyra veckor! Jag är konstigt nog inte speciellt nervös (det har väl att göra med att min hjärna inte riktigt är där än...), men det kommer nog antagligen när jag börjar närma mig gaten imorgon på Arlanda. Mest spännande kommer det bli att försöka ta sig från flygplatsen till lägenheten. Jag kan ju ingen spanska och vet inte hur bra spanjorerna/katalanerna är på engelska. Jag har i alla fall ressällskap med en annan svensk tjej, hoppas hon kan spanska!
 
Det känns som om jag är redo i alla fall. Väskan är helt färdigpackad och jag har med mig tusen grejer. Kommer antagligen få betala för övervikt... Nu borde jag verkligen gå ner och sova, men tveksamt om jag kommer kunna somna, alldeles för pigg och taggad. Äsch sova kan man göra när man är död (eller nåt).
 
Nästa inlägg blir nog hursomhelst från spansk mark, ska försöka uppdatera så fort jag kan så ni vet hur jag har det! 

i open up my arms and fall, losing all control

Fiskpedikyren idag var nice. Vi fick börja med ett fotbad i ca 10 min samtidigt som vi drack te och fick lukta på massa olika body butter från The Body Shop för att välja vilken "lukt" (vad säger man egentligen?) vi ville bli insmorda med efter själva behandlingen. Själv valde jag mango för det var typ den enda som luktade tillräckligt mycket för att jag med min täppta näsa skulle kunna känna något.
 
Sen var det dags för fiskarna. Vi fick sitta i supersköna fotöljer brevid akvariet. Att stoppa ner fötterna i vattnet var spännande. Så fort man nuddar vattenytan så kommer alla fiskarna direkt. Det var verkligen en märklig känsla, att ha massa levande varelser fara runt omkring ens fötter. Lite kittligt var det också. Men efter någon minut så kändes det bara skönt och 30 minuter gick fort. Efteråt fick vi en lätt fotmassage med krämen vi hade valt och sen var det slut. Det var riktigt awesome och jag tycker faktiskt att fötterna har blivit lite lenare. 
 
Resten av dagen har jag farit runt och fixat med inköpen av de sista smågrejerna inför Barcelona. Nu saknas bara lite smink som jag tänkte köpa imorgon. Jag var även förbi Sats och avslutade mitt medlemsskap, har verkligen inte utnyttjat det som jag borde. När jag kommer hem från Barcelona (och när jag blir frisk och hel osv...) så blir det nog tillbaka till gamla hederliga Huddingehallen. 
 


 
David Gray – This Years Love

aware of the danger of riding in the cars, taking candy from strangers

Någon däruppe vill inte att jag ska vara frisk. Just nu huserar tre olika sjukdomar i min kropp; körtelfebern, förkylning och en härlig släng av ögonflammation valde att titta in igårkväll och irriterar just nu vänster öga som är alldeles rött, kliar och klibbar igen när jag sover. FML.
 
Idag har jag varit på vårdcentralen och tagit mysiga blodprover igen. Jag grät. Igen. Trots bedövningsplåster och grejer. Suck. Sen gick jag hem och tröstsåg på Sagan om Ringen. Bästa filmerna ever. Längtar så mycket till december då The Hobbit: An Unexpected Journey kommer ut. Får fortsätta knarka Peter Jackson's prodoction videos fram tills dess. Jag blir så lycklig när jag ser dem, skulle verkligen vilja vara med och jobba on set på en sådan stor filmproduktion (eller ja, i alla fall något som Peter Jackson gör och allra helst något som Tolkien har gjort...). 
 
Sen på kvällen kom Ellen, Daniel och Viktor hit. Snackade ett tag och åkte sen iväg och käka pizza. Mysigt och awesome sällskap som vanligt. Imorgon ska jag och Ellen in till stan och testa på fiskpedikyr, ska bli spännande. Fiskar som äter upp gammal hud på fötterna så de blir mjuka och fina. Kan ju inte bli annat än bra, eller? Sen ska jag passa på att köpa lite småsaker inför Barcelona tror jag... Om jag orkar. Borde nog egentligen åka hem och försöka vila mig i form... 
 
 
Gary Jules - Falling Awake

coldplay, stockholms stadion 2012-08-30

Av de konserter som jag gått på/ska gå på den här hösten/vintern så var Coldplay på Stadion den konsert som jag har sett framemot allra mest. Coldplay är så underbara, så glad musik och sist jag var på Stadion och såg dem (för tre år sen) så var det helt fantastiskt och man blev så lycklig av att vara där. 
 
Konserten i torsdags var till och med bättre än den 2009. Det var ca två timmar med ett konstant leende på läpparna, nästan så jag hade träningsvärk i kinderna efteråt. Eftersom jag och Lindahl hade sittplats som kom vi dit rätt sent, missade första förbandet och halva andra förbandet men det gjorde inte så mycket direkt. Vi började dessutom med att köpa varsin t-shirt, som var lika glada och färgsprakande som Coldplay och konserten var. 
 
Coldplay kom på vid 21 och drog igång direkt med fyrverkerier och ca 2 ton konfetti. Så jävla maffig och awesome inledning och under resten av konserten så fortsatte de att pumpa ut konfetti, varvat med mer fyrverkerier och stora ballonger över publiken. Helt fantastiskt show, och det absolut bästa var att alla i publiken hade fått var sitt armband vid insläppet som under vissa låtr lyste och blinkade i takt med musiken. Så himla fint och coolt på samma gång, hela Stadion blinkade i gult, vitt, grönt, rött, blått och rosa. Svårt att fånga på bild dock.
 
Det är grymt svårt att säga vilka låtar som var bäst för allt var så bra. Men några att nämna lite extra är definitivt In my place som jag har lyssnat väldigt mycket på, The scientist, Clocks (fan vad den låten är bra) och nya låten Charlie Brown. Fix you kan vara världens absolut bästa arena-ballad och även Us against the world är så fin. Warning sign påminner om mig om en speciell period så det var nice att få höra den live. Speed of sound var rätt awesome den med, särskilt eftersom de "skojade till det" lite och började sjunga på Lady Gaga's Born this way i början, haha. Hon spelade ju samtidigt men på Globen.
 
Okej bara för att jag sitter här och återupplever och skriver om det här så kom jag precis på vilken låt som var absolut bäst. Paradise. Coldplay körde nämligen den låten två gånger. Första gången var lika awesome som resten av konserten, men när Chris Martin precis efter låten berättar att de har blivit tillfrågade av en cancer-fond (stand up 2 cancer) att spela in en låt live för en tv-gala och att de hade valt att göra det på Stadion så blev det ett så jävla tryck! Hela Stadion verkligen lyfte. Stört maffigt när alla verkligen sjunger med, skriker och håller upp armbanden i luften under hela låten. Särskilt i slutet när Chris Martin låter oss sjunga istället för honom, det är en så sjuk känsla. Underbart. 
 
Jag tror ärligt talat att det kan har varit den absolut bästa konserten jag har varit på, tror faktiskt att till och med de slår Muse på Wembley Stadium (och det säger verkligen en hel del).
 

Filmade även en hel del så slänger upp det här också:
 

i just want to be there when the lightning strikes

Just nu är jag så avundsjuk på mina vänner. De hade sin första pole dance-träning idag. Fan vad jag saknar pole dancen och stretchen. Har inte tränat sen typ mars, jävla muskelbristning, jävla körtelfeber. Men jag är så glad att de har börjat för då har jag äntligen några att prata pole/träna med. Awesome! 
 
Idag har jag inte gjort så mycket, mest städat, tvättat och börjat packa och fixa inför Barcelona. Åh vad skönt det ska bli att åka. Inte bara för att det är 25 grader och sol där nere, utan för att jag kommer ha något att göra. Jag tycker om att vara ensam hemma och inte göra något ibland, men nu börjar det bli rätt segt att vara ligga hemma i soffan. Så jag ser faktiskt framemot lite plugg, särskilt eftersom jag är rätt säker på att plugga drinkar kommer vara så mycket roligare än det jag har pluggat de senaste 12 åren. Jag har även lite halvt bestämt att möta upp en annan svensk tjej på flygplatsen i Barcelona som också ska gå på EBS och åka tillsammans det boendet, känns skönt att kunna vara två och försöka hitta dit (+ att det blir bra mycket billigare att dela taxi). 
 
Ska nog faktiskt snart försöka gå och lägga mig för imorgon ska jag upp hyfsat tidigt och gå upp till vårdcentralen och ta nya äckliga blodprover. Så nu hoppas vi att mina levervärden är bra för ärligt talat, det är inte så kul att åka iväg på en bartenderutbildning utan att kunna dricka... 
 
 
Coldplay – Us Against the World

-

Äntligen kan jag logga in och skriva! Blogg.se har tydligen uppdaterat sin plattform (vet inte vad jag tycker om den än) och under tiden har jag inte kunnat komma åt bloggen...
 
Under tiden har det faktiskt (för en gångs skull) hänt lite grejer. I lördags var jag på kräftskiva med mina fantastiska vänner hemma hos Ellen. Och innan de andra kom så bakade jag och Ellen paj. Så bra kväll, hade jättekul och pajen och kräftorna var asgoda. Det blev en del tequila för de flesta av de andra (inte för mig, försöker spara mina kassa lever...) och kvällen slutade med (fylle-)singstar, haha! 
 
Igår gjorde jag nog en av årets mest random saker (och det säger en del eftersom det här året har varit rätt galet). Igår var jag lekledare för 24 schweiziska bankmänniskor som lekte gotländska vikingalekar på en konferensanläggning i Tumba. De fick köra varpa, stångstötning och pilskytte (med blåsrör istället pilbåge). Det var rätt kul faktiskt. Och fan vad min engelska har blivit ringrostig, har typ inte sagt något på engelska på flera månader... Så det här var väl lite uppvärmning för Barcelona (som jag åker till om 5 dagar!!). Schweizarna var rätt duktiga faktiskt, och det verkade som om de hade rätt roligt. 
 
Igår blev jag även uppringd av en tjej från Adecco om ett serveringsjobb som jag har sökt på Friends Arena så idag har jag varit på intervju + lite uppvisning av mina tallriksskills. Det kändes bra, men eftersom det är ett extrajobb så får jag tydligen egentligen inte söka eftersom jag inte har någon huvudsysselsättning. Men det kunde gå ändå, fast då måste jag jobba på alla evenemang i höst. Vi skulle höras på torsdag, så jag får se...
 
Jag har även hunnit med två awesome konserter, Coldplay och Lady Gaga. Men det skriver jag om någon annan gång.
 
 

RSS 2.0